Тағам өндірушілерінің І халықаралық форумы өтті

Бүгінгі таңда еліміздің азық-түлік қауіпсіздігінде көкейтесті мәселелер жеткілікті. Ел экономикасының импортқа тәуелділігі, қайта өңдеу және өндіруші кәсіпорындардағы мәселелерді шешуде ел Үкіметі де кешенді шараларды қарастырып келеді. Осы орайда отандық ғалымдар да азық-түлік саясатын жетілдіруге байланысты нақты қадамдарын кәсіби форму аясында таныстырды.

Егемен Қазақстан
15.02.2019 6930
2

Алматыдағы Қазақ ұлттық аграрлық университеті базасында өткен «Ауылшаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу бойынша ғылыми білім беру және өндірістік әлеуетті интеграциялау» тағам өндірушілерінің І халықаралық форумы аясында табиғи отандық өнімдер өндірісін дамыту бойынша  мемлекеттік органдар, қаржы институттары, тамақ және қайта өңдеу кәсіпорындарының өкілдері, шетелдік және отандық сарапшылар, ғалымдар саладағы басымдықтар төңірегінде пікір алмасты.

Форумда сөз алған университет ректоры Тілектес Есполов бәсекеге қабілетті, экспортқа бейімделген ауыл шаруашылығы өнімінің көлемін ұлғайту мемлекет алдында тұрған келелі міндет екендігін жеткізді. Ауыл шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету ел стратегиясындағы басым бағыттардың бірі екендігі анық. Алайда, салалық министрлік мәліметтері бойынша ауыл шаруашылығы өнімдері ішкі дайын өнімнің 60 пайызын ғана қамтып отыр. Ал 40 пайызы импортталатын тауарлар. Ал шикізат өнімін қайта өңдеудегі ауыл шаруашылығындағы өндіріс көлемі 27-30 пайыз, 70 пайызы «дифицит».

Ғылыми қауымдастық пен ғылыми орталықтардың ықпалдастығы аясында ғана жақсы нәтижеге жетуге болатындығын атап өткен Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институтының бас директоры Асан Оспанов отандық және шетелдік озық технологияларды өндіріске енгізу бүгінгі күннің талабы. Ғалымның айтуынша,  50 түрлі тағам, 300-ден астам түрлері қойылған форум аясында өндірушілер азық-түлік өндірісі саласындағы тың жаңалықтармен, озық тәжірибелермен танысуға мүмкіндік алды.

Техника ғылымдарының докторы, профессор, ҰҒА академигі Уришбай Чомановтың айтуынша, бүгінде табиғи ет өнімдеріне сұраныс артып келеді, ал бұл бағыттағы тағамдар тапшы. Құрамына көптеген зиянды қоспалар қосылады, сапасы төмен, адам ағзасына залалы көп. Осы орайда ғалымдар отандық шұжықтарды көбейтуді мақсат ете отырып, ғылыми жұмыстарға күш салып отыр.  Шұжықта пайдаланған шикізат еліміздің аумағында табиғи таза жеп-шөп жеп өсірілген, күтіп-бапталған мал өнімдері. Сондай-ақ бие, түйе, сиыр сүтінен алынатын сүт тағамдарының да сұранысын қамтамасыз ету үшін жаңа ғылыми ізденістер жасалды. Оның сапасы жоғары, бағасы қолжетімді.

Форум аясында сондай-ақ табиғи шырын өндірісі негізіндегі жеті түрлі табиғи сусындар қойылды. Биология ғылымдарының докторы, профессор, академик Масимжан Велямовтың айтуынша, Алматы қаласы және Алматы облысы аумағынан алынған алма, қызылша, т.б. жеміс-жидектерден алынған сусындар адам ағзасына пайдалылығымен ерекшеленбек. Мұндай сусындар әсіресе, ауасы газданған аумақ тұрғындары үшін аса пайдалы. Иммундық жүйеге ықпалы зор, бактерияларға қорғанысы жоғары шырын өндірісі таяу жылдарда шетелдерге де экспортталатын болады.

Өндірушілер мен ғалымдар бас қосқан форумда  астық, оны қайта өңдеу, құрама жем, ет, сүт, нан-тоқаш, тағы да басқа салалық кеңестер құрылып, оның аясында мамандар ұсыныстарымен бөлісті. Ғалымдар форум қорытындысына орай ұсыныстарын ел Үкіметіне жолдайтын болады.

Эльвира Серікқызы,

«Егемен Қазақстан»

АЛМАТЫ

СОҢҒЫ ЖАҢАЛЫҚТАР

26.03.2019

Қостанайдың аудандары мен қалаларында елорданың жаңа атына орай акция өтті

26.03.2019

Қостанай облысында полицейлер азаматтық алып берді

26.03.2019

Сенат Төрағасы Түркия Ұлы Ұлттық Мәжілісі Төрағасымен телефон арқылы сөйлесті

26.03.2019

Мамандар Қаламқастағы апат зардабын өрт ауыздықталған соң анықтамақ

26.03.2019

«Қаламқас» кен орнындағы жағдай бойынша қылмыстық іс қозғалды

26.03.2019

Сыртқы істер министрінің орынбасары тағайындалды

26.03.2019

Мен кешегі шалдарды түгел көрдім

26.03.2019

Қазақстан мен Вьетнам арасындағы өзара құқықтық көмек туралы шартты ратификациялау туралы заң жобасы қаралды

26.03.2019

Сенат комитетінде арнайы экономикалық және индустриялық аймақтар туралызаң жобалары қаралды

26.03.2019

Ақтамберді жыраудың басына кесене орнатыла ма?

26.03.2019

Нұрсұлтан Назарбаев Украина Президенті Петр Порошенкомен телефон арқылы сөйлесті

26.03.2019

Ержан Жылқыбаев еңбек және халықты әлеуметтік қорғау вице-министрі болып тағайындалды

26.03.2019

Алмат Мадалиев Әділет вице-министрі қызметіне тағайындалды

26.03.2019

#NurOtanTrends пікірталас алаңының кезекті отырысы өтті

26.03.2019

Францияның Бас Консулдығы «Франция мәдениеті» байқауын ұйымдастырды

26.03.2019

Алматыда алғашқы «Қыз Жібек аруы» байқауы өтті

26.03.2019

Академик Асқар Жұмаділдаев жасырған есебін шығарған СДУ студентіне 100 доллар сыйақы берді

26.03.2019

Байқау жеңімпаздары оңтүстікті аралайды

26.03.2019

Қазақстан Республикасының Тұңғыш Президенті – Елбасы Алматы қаласына барды

26.03.2019

Нұр-Сұлтан – Токио бағытында рейс ашылды

ТАҒЫ ЖҮКТЕУ
КОЛУМНИСТЕР

Айнаш ЕСАЛИ, «Егемен Қазақстан»

Etjeńdi balalar

Qoǵam kóz jumyp qaraı almaıtyn máse­lelerdiń basynda bala densaýlyǵy tur. Bú­gin­de mańaıymyzǵa zerdelep qaraıtyn bolsaq, tyǵynshyqtaı, tolyq jasóspirimder kó­beıe túsken. Semizdik – aýrý bolyp esep­teletindikten, qazirgi ýaqytta dıspanserlik esep­ke alynady. Sábı saýlyǵy ana qursaǵyna bit­­ken kúnnen bastap qalyptasatyndyǵyn al­dymen ata-anasy túsinýi qajet.

Amangeldi QURMET,

Igi bastama ult tanymymen úılesýi tıis

Keıde qazaq qoǵamyndaǵy oqıǵalar men qubylystarǵa nazar aýdarǵan kezde «Biz ózi­mizimdi ózimiz tolyq tanymaımyz-aý osy» degen oıǵa qalatynymyz bar. Árıne, qa­zaq ekenimizdi, bizdiń de tanym-túısigimiz, dúnıetanymymyz, ar­man-ańsarymyz, muraty­myz bar ekenin bilemiz. 

Арнұр АСҚАР, «Егемен Қазақстан»

Алты жасар Алпамыстың арманы не еді?

«Білесің бе, оқитын болсам тез өсіп, үлкен бастық болам. Оқуды да тез бітіремін. Тез келіншек аламын. Сосын менің он екі ұлым болады. Оның бірі колхоз бастығы, екіншісі агроном, үшіншісі мұғалім, бәрі де үлкен-үлкен бастық болады...»

Думан АНАШ, «Егемен Қазақстан»

Kúmis tostaǵandaǵy kóne álipbı

Kóne órkenıet oshaqtarynan urpaqqa mura bolyp qalǵan qundy dúnıelerdiń bi­ri – adamzattyń aqyl-oıyn taspalaǵan jazý­lar. Elbasy «Uly dalanyń jeti qyry» atty ma­qalasynda Esik qorymynan tabylǵan «Altyn adamnyń» janyndaǵy kúmis tosta­ǵan­dardyń birinde oıyp jazylǵan tańba­lar bar ekenin aıta kelip, «Bul – Ortalyq Azıa aýma­ǵynan buryn-sońdy tabylǵan jazý ataýlynyń ishindegi eń kónesi» degen bolatyn.

Жақсыбай САМРАТ, «Егемен Қазақстан»

«Jaqsy kitap – jan azyǵy»

Kitap oqıtyn jáne oqymaıtyn adamdardyń alshaqtyǵy árqashan kózge kórinip turady. Alǵashqylardyń oıy tereńdeý, tili sheshendeý bolsa, sońǵylardyń tili tutqyr, aýzynan sózi túsip turatynyn jıi kóresiz. Máseleni jaqsy bilip tursa da, ondaılar oıyn jetkize almaı, ábden qysylady.

ҰҚСАС ЖАҢАЛЫҚТАР

Тағы да оқу

Пікір қосу